HPSCB 2020 Sample Paper, Previous Year Question Papers

HPSCB 2020 Sample Paper, Previous Year Question Papers

1.In which year, the first bank of India “Bank of Hindustan” was established?

[A] 1870
[B] 1770
[C] 1795
[D] 1880

Correct Answer: B [ 1770 ]

Notes:
The first bank of India is Bank of Hindustan established in 1770. This bank was established at Calcutta under European management. It was liquidated in 1830-32.

2.What were the correct locations of three presidency banks during British India?

[A] Calcutta, Madras, Bombay
[B] Surat, Calcutta, Madras
[C] Surat, Madras, Bombay
[D] Bombay, Calcutta, Surat

Correct Answer: A [ Calcutta, Madras, Bombay ]

Notes:
British East India Company had set up various factories or trading posts in India with the permission of the local Mughal emperors. In this process, they had established three presidency towns viz. Madras in 1640, Bombay in 1687 and Bengal Presidency in 1690.

3.Original headquarters of RBI were located at ___?

[A] Calcutta
[B] Bombay
[C] Madras
[D] New Delhi

Correct Answer: A [ Calcutta ]

Notes:
Original headquarters of RBI were in Kolkata, but in 1937, it was shifted to Shahid Bhagat Singh Marg, Mumbai.

4.For how many days in a year a person should reside in India before applying for the enrolment of Aadhar Card?

[A] 182 days
[B] 179 days
[C] 132 days
[D] 366 days

HPSCB 2020 Sample Paper
HPSCB 2020 Sample Paper

Correct Answer: A [182 days]

Notes:
A person should reside in India for 182 days in a year before applying for the enrolment of Aadhar Card. To obtain an Aadhaar number, an individual has to submit following:
Biometric (photograph, finger print, iris scan)
Demographic (name, date of birth, address) information

5. Public Credit Registry will have data loans granted by which of the following institutions?

[A] NBFC
[B] MFI
[C] Loans form Domestic Market
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
PCR will have data loans granted by banks, NBFCs, MFIs, and loans borrowed from domestic market and overseas market such as ECB, FCCB and masala bonds. All payments made by an individual and a company, including telephone bills, power bills, EMIs, etc. would be reported to the Public Credit Registry.

6.Liberalized Exchange Rate Management System (LERMS) involving dual exchange rate mechanism was instituted on the recommendations of a high level committee. Who was the head of this committee?

[A] Dr. C. Rangarajan
[B] Urjit Patel
[C] Nandan Nilekani
[D] None of the Above

 

Correct Answer: A [Dr. C. Rangarajan]

Notes:
On the recommendations of the High Level Committee on Balance of Payments headed by Dr C. Rangarajan, the Liberalized Exchange Rate Management System(LERMS) was instituted on March1,1993.

7.Which of the following is not the type of Exchange rates?

[A] Ready
[B] Value Tom
[C] Backward Transaction
[D] Forward Transaction

Correct Answer: C [Backward Transaction]

Notes:
There are 4 types of Exchange rates: 1.Ready 2.Value Tom 3.Spot Transaction 4.Forward Transaction

 

8.In investing its Foreign Assets ,RBI is guided by three principles .Which of the following are those principles?

[A] Safety
[B] Liquidity
[C] Return
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]

Notes:
The Department of External Investments and Operations (DEIO) invests the country’s foreign exchange reserves built up by purchase of foreign currency from the market. In investing its foreign assets, the Reserve Bank is guided by three principles: Safety, Liquidity, Return.

HPSCB 2020 Sample Paper
HPSCB 2020 Sample Paper

9.Where does the headquarters of CRISIL situated?

[A] Mumbai
[B] Delhi
[C] Haryana
[D] Kolkata

Correct Answer: A [Mumbai]

Notes:
CRISIL stands for Credit Rating Information Services of India Ltd. It is headquartered in Mumbai and is a subsidiary of Standard and Poor’s.

10.How many Credit Rating Agencies are there in India?

[A] 5
[B] 6
[C] 8
[D] 9

Correct Answer: 6

Notes:
There are six credit rating agencies in India. These are CRISIL, ICRA, CARE, SMERA, Fitch India and Brickwork Ratings. These six agencies are registered under SEBI

Former Prime Minister HD Deve Gowda sworn in as Rajya Sabha member

facebook

 

Author: admin

2 thoughts on “HPSCB 2020 Sample Paper, Previous Year Question Papers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *